Yaşam

Majör Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Garip bir çağda yaşıyoruz. Tıptaki gelişmeler sayesinde fiziksel hastalıklarla çok daha kolay baş edebiliyoruz ama iş psikolojimize geldiğinde ne yazık ki her zaman hızlı bir iyileşme ile karşılaşmıyoruz. bir çeşit akıl hastalığı majör depresyon, çoğu birey için zamanımızın en yaygın sorunlarından biridir.ancak kişi kendi başına böyle bir teşhis koymamalıdır çünkü teşhis için bazı kurallar vardır.

Majör depresyon bazen bireyde yaşanan bir travma sonrasında ortaya çıkarken bazen de devam eden olaylar sonucunda kişi bu bozukluğu yaşar. Oluşumuna ve nedenlerine göre depresyonun bazı alt tipleri bulunmakta ve buna göre uzmanlar tarafından uygun bir tedavi yolu izlenmektedir. rahatsızlık vermeden Majör depresyon nedir ve belirtileri nelerdir?Daha yakından bakalım ve bazı tedavi prosedürlerini görelim.

Önce durumu tanıyalım, majör depresyon nedir?

Majör depresif bozukluk ve en temel haliyle klinik depresyon olarak da adlandırılan majör depresyon Kişinin hayattan zevk alma yeteneğini kaybetmesi olarak tanımlanabilir.Major depresyon sırasında kişi bir tür duygusal çöküntü, günlük aktivitelerde dahi isteksizlik, yeme alışkanlıkları, uyku sistemi gibi rutinlerde aksamalar yaşar.

Majör depresyon olarak tanımlanan birkaç farklı tür vardır:

  • peripartum depresyon
  • psikotik depresyon
  • mevsimsel depresyon
  • melankolik depresyon
  • adet öncesi dismorfik bozukluk

Peripartum depresyon:

Doğum sonrası depresyon olarak da adlandırılan peripartum depresyon, doğum sonrası hormon değişiklikleri ile ilişkilidir ve bebeğin gelişiyle artan sorumluluk yükü nedeniyle Bu bir tür depresyondur. Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve birkaç ay sürebilir.

Psikotik depresyon:

Psikotik depresyon için majör depresyonun olağan belirtilerine ek olarak görülen belirtiler diyebiliriz. halüsinasyon ve işitmesanrılar, çok şüpheci yaklaşımlar, paranoyaya varan psikotik depresyon belirtileri ortasında.

Mevsimsel depresyon:

Majör depresyon varyantları arasında mevsimsel depresyon muhtemelen en şiddetli olanıdır. isim üzerinde, Mevsim geçişlerinde yaşanan duygu değişimlerini ifade eder.Güneş ışığının azaldığı sonbahar ve kış mevsimlerinde daha sık görülür.

Melankolik depresyon:

Melankolik depresyon, kişinin tüm yaşamını kapsayan majör depresyonun duygusal çöküşünü ifade eder. Melankolik depresyon yaşayan bir kişi hayatın olağan akışındaki faaliyetlere karşı bile.isteksizdir, çok üzgün hisseder ve içine kapanık davranışlar sergiler.

Adet öncesi dismorfik bozukluk:

Adet öncesi dismorfik bozukluk kadınlarda en sık görülen depresyon tipidir çünkü adet sırasında ortaya çıkar ve bazen birkaç hafta sürebilir.Bu süreçte iştah artışı, bitkinlik, gereksiz sonluluklar görülebilir.

Majör depresyon ve depresyon arasındaki fark nedir?

Aslında cinsiyetleri bir yana bırakırsak majör depresyon ve depresyon aynı şeydir, toplum içinde buna depresyon diyoruz. Ama bir farktan bahsetmek Kronik depresyon ile majör depresyonu birbirinden ayırabiliriz.Aralarındaki temel fark, kronik depresyon belirtilerinin yoğunluğunun daha az olmasıdır.

Genel bir tanım yapmak gerekirse, kronik depresyonu olan kişiler hayatla ne yapabiliriz derler ve bir şeylerin çözülebileceğine inanmazlar. En az iki yıl süren isteksizlik hali, depresyonun kronikleştiğini gösterir. Majör depresyon belirtileri çok daha şiddetli olabilir. Belirtilerin şiddeti nedeniyle majör depresyon, kişinin çevresindeki kişiler tarafından kolayca fark edilebilirken, kronik depresyon uzun süre kendini gizleyebilir.

Hastalığın belirtilerini veren majör depresyon belirtileri nelerdir?

  • her zaman yorgun hissetmek
  • sürekli değersiz hissetmek
  • Sürekli yanlış hissetmek
  • Uyuyamama veya çok fazla uyuyamama
  • Günlük aktivitelerde ilgi ve zevk eksikliği
  • Yavaş düşünme ve yavaş hareket etme
  • dinlenememe
  • Ölüm ve intiharla ilgili kalıcı inançlar
  • konsantrasyon bozuklukları
  • istikrarsızlık
  • Anormal kilo alımı veya kilo kaybı

Genel olarak, majör depresyonu olan kişilerde görülen en yaygın belirtilerden bazıları bu formdadır. Tabii ki, bu semptomları olan herkes majör depresyona sahip değildir. Bazen bu belirtiler kısa süreli de olsa herkeste görülebilir. İki haftadan uzun sürerse ciddiye alınması gereken bir semptom olabilir.

Majör depresyonun erkeklerde ve kadınlarda farklı etkileri olabilir:

Menstrüel döngü, gebelik, doğum ve menopoz ve dolayısıyla psikoloji gibi hormon stabilitesini etkileyen belirli faktörler olduğundan, kadınların majör depresyon geçirme olasılığı erkeklerden iki kat daha fazladır. Genel olarak erkeklerde depresyon aşırı sonluluk veya aileden yabancılaşma Öyle göründüğü için fark etmesi biraz zor. Sindirim sistemi sorunları, baş ağrıları ve sırt ağrıları da kadınlardan farklı olarak erkeklerde depresyon belirtileri olarak görülebiliyor. Tedavi yöntemleri benzerdir.

Peki majör depresyon nasıl tedavi edilir?

  • Psikoterapi
  • İlaç tedavisi
  • elektrokonvülsif terapi

Psikoterapi:

Konu hafif ila orta şiddette majör depresyon ise, Uygulanacak ilk tedavi yöntemi psikoterapidir.Bu sayede kişinin olumsuz durumlara karşı davranışını telkin yoluyla değiştirmek amaçlanır ve depresyona neden olan durumlarla nasıl başa çıkılacağı öğretilmeye çalışılır.

İlaç tedavisi:

Psikoterapi ile birlikte uygulanabilecek bir tedavi yöntemi de ilaç tedavisidir. Eğer depresyondaysanız kişinin beyin kimyasındaki koşullardan kaynaklanır Bu yapı ilaçlarla değiştirilmeye çalışılır. Antidepresan adı verilen bu ilaçlar haftalar veya aylar sonra etkisini gösterebilir. İlaçlar doktor tavsiyesi doğrultusunda alınır ve gerekirse ilaç değişikliği ya da doz güncellemesi yapılabilir.

Elektrokonvülsif tedavi:

Biraz ürkütücü bir formül olsa da elektrokonvülsif terapi yönteminde sadece çok şiddetli majör depresyon durumlarında kullanılır. Hastanın beyninden bir elektrik akımı geçirilir.Uygulanacak en son tedavidir ama çok etkilidir.

Ayrıca majör depresyonla kendi başınıza da başa çıkabilirsiniz:

Özellikle hafif ve orta dereceli majör depresyon vakalarında kişi bu durumla kendi başına baş edebilir. Örneğin, daha sağlıklı şeyler tüketerek ve alkolü bırakarak başlayabilirsiniz. Günlük yapacağınız sistematik antrenmanın hafif de olsa olumlu etkileri yüksek olacaktır. Yoga ve meditasyon gibi zihninizi rahatlatan egzersizler de majör depresyonla baş etme gücünüzü artıracaktır.

Bir uzmana ne zaman gitmelisiniz?

Ölüm, taciz, ayrılık, sosyal izolasyon, sosyal değişimler, iletişim sorunları gibi travmaya neden olan durumlarda En kısa sürede bir uzmandan yardım almanız önerilir. Ancak günlük hayatın yükünden bunalmanın yol açtığı duygusal çöküntülerde depresyon belirtilerinin en az iki hafta sürmesini bekleyin. Çünkü bazen küçük şeyler canımızı sıkabilir, bu normaldir. İçinizdeki iradenin uçlarını keşfetmeye çalışın.

Birçok uzmana göre çağımızın hastalığı olarak kabul edilmektedir. majör depresyon nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık: Söylediklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi majör depresyon konusunda da en doğru ve spesifik bilgiyi bir uzmandan almanız gerektiğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu