Ekonomi

“Enflasyon düşene kadar parasal sıkılığı sürdüreceğiz”

Birol BOZKURT

Türkiye oldukça hareketli bir hafta sonu geçirdi. Türkiye’nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz Cuma akşamı sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak misyondan af diledi. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı paylaşımda ekonomik program ile Merkez Bankası yönetiminde herhangi bir boşluk kalmayacağını ve kendisinin belirleyeceği bir liderin atanacağını duyurdu.

Gündeme bomba etkisi yapan bu haberlerin ardından aynı akşam, şu anda Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dr.’nin yeni Lider olarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni Merkez Bankası Başkanı olarak Fatih Karahan’ın atandığı açıklandı. Bu beklenmedik değişimin ardından hem ekonomistlerden hem de finans kuruluşlarından ardı ardına açıklamalar geldi. Para politikasında çok büyük bir değişiklik beklenmezken, biraz daha şahin bir tutum bekleyenler de var.

“Enflasyon görünümünün bozulmasına izin vermeyeceğiz”

Atamanın ardından Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Dr. Fatih Karahan, “Merkez Bankamızın temel amacı ve önceliği fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu doğrultuda güçlü ekibimizle enflasyonun düşürülmesi yönündeki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyelere düşene kadar gerekli parasal sıkılığı sürdürmeye kararlıyız.

Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi. Yeni Lider Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla 8 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yönetim Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek.

Şimşek: Karahan ve ekibine güvenimiz tam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Karahan’ın göreve başlamasıyla ilgili bir paylaşım yaptı. Karahan’ın yeni görevine başladığını belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Kendisini tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Başkanımıza ve ekibine inancımız ve desteğimiz tamdır. Önümüzdeki dönemde de ekonomik programımızı kurumlar arası koordinasyonla kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Güçlü ekonomik ekibimizle makro finansal istikrarın güçlendirilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

“Enflasyonla mücadele sürecini mali disiplinle desteklemeye devam ederken, uygulayacağımız yapısal reformlarla program başarılarımızı kalıcı hale getireceğiz.”

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış: Yeni Lider Karahan şahin bir tavır gösterebilir

TCMB yönetimi ve atamalarla ilgili tartışmalar biterse gerçek hayata dönebiliriz. TCMB yeniden piyasa beklentilerini yönlendirmeye başlıyor. 8 Şubat’ta yapılacak 2024 yılının ilk ER toplantısında da %36’lık yıl sonu tahmini korunabilir. Ancak bu durumda piyasa beklentileriyle ayrışma yeniden başlayacak. Öte yandan Şubat ayı piyasa beklentilerinde yukarı yönlü bir güncelleme bekliyoruz. Böyle olduğu takdirde fark daha da artacaktır.

Yani yeni Lider, giderek artan bir güven boşluğuyla göreve başlayacak. Bu durumda iki alternatif var: Birincisi, son enflasyon raporundaki varsayımlardaki değişikliklere dayanarak sınırlı da olsa enflasyon tahminini güncellemek. İkinci seçenek ise oldukça şahin bir ER sunumu yapmak ve PPK’nın yılın geri kalanındaki gelişmelere göre gerekli adımları atabileceğini söylemek.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova: Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması zorlaştırılmalı

Mevcut sistemde Bernanke olsaydınız yapabilecekleriniz sınırlıydı. Merkez Bankası faiz oranını belirli bir noktaya kadar artırabileceği gibi, uygun gördüğünde faiz oranını düşürmeye de başlayabilir. Bunu yapmadığı takdirde CV’sinin ciddiye alınmayacağını görmüş ve öğrenmiş olmalıyız.

Merkez Bankası’na güvenin sağlanması, ‘Arkanızdayım’ gibi açıklamalarla değil, Merkez Bankası Başkanı ve üst düzey yönetiminin görevden alınmasını zorlaştıran düzenlemelerle sağlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı’nın Merkez Bankası Başkanı’nı fazla desteklemesi ve referans vermesi, Hazine ve Maliye Bakanı’nda olası bir değişiklik olması durumunda yeni liderin görevinden alınmasıyla sonuçlanacaktır. Tabii bunlar benim görüşlerim. Umarım bu sefer gerçekleşir ve Lider uzun süre görevde kalır.

Ekonomist Prof. Dr. Sinan Alçın: Para ve maliye politikalarına bakış açısı değişmeli

Merkez Bankası’ndaki son değişiklik, özellikle son iki haftadır Hafize Gaye Erkan’la ilgili yaşanan tartışmalar nedeniyle piyasalar için beklenmedik bir durum değildi. Hatta Hafize Gaye Erkan’ın ardından göreve atanan Fatih Karahan’ın ismi hafta ortasından itibaren ekonomi çevrelerinde dolaşmaya başladı. Değişikliğin Cuma gecesi yapılması, hafta sonu piyasada oluşabilecek tepkilerin de azalmasını sağladı.

Bu değişiklik Merkez Bankası’nın politikasında bir değişiklik yaratmayacak ancak enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam etmesi ve yerel seçim sürecinin mali gevşemeye yol açma ihtimalinin Merkez Bankası’nın karşılaştığı zorluğun değişmeyeceğini ortaya koyduğunu da belirtmek gerekiyor. . Bu açıdan bakıldığında enflasyonla mücadele için isimlerin değil, hem para politikasının hem de maliye politikası perspektifinin değişmesi gerekiyor.

Marbaş Menkul Değerler Stratejisi ve Varlık Yönü. Doğrudan. Volkan Dükkancık: Piyasalarda ciddi bir etki görmeyi beklemiyorum

2019 ve 2021’deki liderlik değişikliklerinden farklı olarak bu sefer Merkez Bankası lideri kişisel nedenlerden istifa ederken, mevcut Ortodoks veya sıkı para politikasının yönünde bir değişiklik yönünde herhangi bir siyasi tercih bulunmuyor.

Dolayısıyla esas olanın kişiler değil, izlenen ve uygulanan politikalar olduğunu düşündüğümüzde değişimin piyasada ciddi ve kalıcı bir etki yaratacağını düşünmüyorum. İstifanın ardından yeni liderin hızla atanması ve banka içinden yüksek vasıflı birinin görevi devralması, mevcut politikanın devamlılığı açısından olumlu bir görünüm sunarken, hatta yeni bir politikanın hayata geçirilmesine temel teşkil edecek şekilde değerlendirilebilir. Para politikasını siyasi iktidar takip ediyor.

JPMorgan: TCMB muhtemelen daha şahin olacak

JPMorgan, Merkez Bankası’nın Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan af talebi ve Genel Başkan Yardımcısı Fatih Karahan’ın atanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. JPMorgan, PPK’nın artık daha şahin olabileceği yönündeki görüşleri nedeniyle TCMB’deki liderlik değişikliğini enflasyonun ve liranın düşürülmesi açısından olumlu gördüklerini belirtti.

Yayınlanan notta, “Para politikasının önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne daha duyarlı olması muhtemel olduğundan faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını bekliyoruz.” ifadelere yer verildi.

HSBC: Politika değişikliği beklemiyoruz

Morgan Stanley, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın affını isteyerek yerine Başkan Yardımcısı Dr. politika yönünde veya daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihte.” ifadeler kullanıldı. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın Başkan Karahan döneminde enflasyonla mücadeleyi ön planda tutan klasik para politikası çerçevesini sürdürmesini beklediğini açıkladı.

Morgan Stanley: Klasik siyasetin devamını bekliyoruz

Morgan Stanley, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın affını isteyerek yerine Başkan Yardımcısı Dr. politika yönünde veya daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi tercihte.” ifadeler kullanıldı. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın Önder Karahan döneminde enflasyonla mücadeleyi ön planda tutan klasik para politikası çerçevesini sürdürmesini beklediğini açıkladı.

haber-muradiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu